środa, 18 lipca 2012

Racuchy dla tych co są na diecie białkowej


Wszyscy wiemy, że mąka razowa jest zdrowsza od mąki białej, ponieważ zawiera bardzo dużo mikroelementów ( żelazo, cynk, mangan, wapń, magnez) .

Do racuszków użyłam mąki pełnoziarnistej typu- 2000.

Powstała ona z całego ziarna, w tym z łuski ( zawiera najwięcej błonnika pokarmowego ), który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.

Racuszki są bez cukru, ale dla małych łasuchów posypuje cukrem pudrem.

Ewentualnie jak robicie racuchy na deser, można do ciasta dodać łyżkę syropu klonowego.


Składniki na około 12 racuszków :

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • około 1 ½ szklanki mleka
  • 2,5 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 jaja
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine Monini
  • 1 łyżka wódki
  • około 4 jabłka ( ja dodałam papierówki )
  • oliwe  do smażenia

Wykonanie:
  1. Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku , dodaję resztę składników i mieszam robotem ( łapkami ) tak aby ciasto było konsystencji gęstej śmietany ( ewentualnie dolewam mleko lub dosypuję mąkę).
  2. W tym czasie jak ciasto będzie rosnąć ( około 20 minut) obieram jabłka i dodaję pokrojone w kostkę . Jabłka nigdy nie trę na tarce, gdyż z racuszków będzie zakalec.
  3. Smażyć na oliwie z oliwek .
  4. Smacznego.

1 komentarz:

ola in the kitchen pisze...

Nie jestem na diecie ale z chęcią podkradła bym jednego racuszka :]