poniedziałek, 25 czerwca 2012

Chrupiące placki ziemniaczane

-->

Nie mogłam się doczekać chwili, kiedy będę mogła zrobić placki z młodych ziemniaków. Ziemniaki z poprzedniego roku już tak nie smakują, a z młodych ziemniaków są chrupiące, słodziutkie po prostu pyszne.

A co zrobić , aby nie były wodniste i gumowe ?

Po starciu ziemniaków trzeba odlać wodę ( ale nie skrobię ) oraz zamiast mąki dodać niewielką ilość kaszy manny lub kukurydzianą.

 

I nie zapomnijcie po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, który wchłonie tłuszcz ☺.


Smacznego


Składniki na około 15 placków:
  • 1,5 kg młodych ziemniaków
  • 2 jaja
  • 2 łyżki kaszy manny lub kukurydzianą
  • 2 łyżki słonecznika łuskanego
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie:
  1. Ziemniaki zetrzeć na tarce.
  2. Po starciu przełożyć ziemniaki na sitko i odcedzić wodę do miski.
  3. Wodę wylać zaś osad ( skrobię ) dodać do ziemniaków.
  4. Dodać startą cebulę oraz całe jaja.
  5. Na końcu dodać kaszę oraz słonecznik.
  6. Doprawić do smaku.
  7. Wymieszać.
  8. Smażyć na niewielkiej ilości oleju.
  9. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, który wchłonie tłuszcz.
  10. Podawać z dodatkiem śmietany lub posypane cukrem. 
  11. Smacznego.

2 komentarze:

Aleksandra pisze...

wygląda pysznie, a jeszcze ta ich chrupkość <3

Beatrice pisze...

Na placki mam ochotę! Chyba w tym tygodniu zrobię :)