wtorek, 5 czerwca 2012

Łazanki w pół godziny


  Dziś jest kolejny dzień gdzie wszystko robię w pośpiechu. Po południu czekają mnie zakupy, więc dziś na obiad muszę zrobić coś z niczego. Jest makaron, młoda kapusta i kiełbaski leszczyńskie ( na które nikt nie miał ochoty ). To wystarczy, aby wyczarować smaczny obiad w pół godziny.



Składniki na 4 porcje:
  • 1 młoda kapusta
  • ½ opakowania makaronu świderki lub kolanka
  • 30 dag kiełbasek leszczyńskich lub cienkich śląskich
  • 1 litr soku pomidorowego lub 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 kostka rosołowa lub vegeta
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy


Wykonanie:
  1. Poszatkowaną kapustę ugotować w lekko osolonej wodzie ok 20 minut z dodatkiem kostki rosołowej lub vegety. Po ugotowaniu odcedzić.
  2. Makaron ugotować ( al dente ) w osolonej wodzie i po odcedzeniu przelać zimną wodą.
  3. Cebulkę i czosnek podsmażyć na oliwie.
  4. Wszystko razem połączyć w dużym garnku, zalać sokiem pomidorowym i dodać pokrojoną kiełbaskę . Gotować około 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem do smaku.
  5. Smacznego.

Brak komentarzy: