Dziś jest kolejny dzień gdzie wszystko robię w pośpiechu. Po południu czekają mnie zakupy, więc dziś na obiad muszę zrobić coś z niczego. Jest makaron, młoda kapusta i kiełbaski leszczyńskie ( na które nikt nie miał ochoty ). To wystarczy, aby wyczarować smaczny obiad w pół godziny.
Składniki na 4 porcje:
- 1 młoda kapusta
- ½ opakowania makaronu świderki lub kolanka
- 30 dag kiełbasek leszczyńskich lub cienkich śląskich
- 1 litr soku pomidorowego lub 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 kostka rosołowa lub vegeta
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy
Wykonanie:
- Poszatkowaną kapustę ugotować w lekko osolonej wodzie ok 20 minut z dodatkiem kostki rosołowej lub vegety. Po ugotowaniu odcedzić.
- Makaron ugotować ( al dente ) w osolonej wodzie i po odcedzeniu przelać zimną wodą.
- Cebulkę i czosnek podsmażyć na oliwie.
- Wszystko razem połączyć w dużym garnku, zalać sokiem pomidorowym i dodać pokrojoną kiełbaskę . Gotować około 5 minut. Przyprawić solą, pieprzem do smaku.
- Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz