sobota, 2 czerwca 2012

Obiad z truskawek i ryżu

              

 

Tym razem dziś na obiad zrobię truskawki .

Użyłam mój uniwersalny przepis na ryż pieczony z owocami.

Przyznam się szczerze, że przepis ten jest podsłuchany ukradkiem w autobusie. Do tej pory gotowałam ryż na wodzie i takim przekładałam owoce. Bardzo się zdziwiłam, jak usłyszałam o mleku, jajkach i śmietanie, które są dodawane do ryżu.

Zaskoczył mnie smak tej zapiekanki.

Warto było spróbować coś nowego, podsłuchanego.

 

Składniki na 4 duże porcje:
  • 2 woreczki ryżu
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • ½ szklanki mleka
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 1 jajo
  • 1 kg truskawek
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany do zrobienia sosu
Wykonanie:
  1. Ryż obgotować w wodzie około 10 minut, odcedzić i lekko przestudzić.
  2. Ryż przesypać do miski, wbić całe jajko, dodać mleko, cukier i 3 łyżki śmietany.
  3. Wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
  4. Połowę truskawek poukładać na ryżu i polać 2 łyżkami śmietany.
  5. Na wierzchu  posypać  cukrem  wanilinowym.
  6. Piec w piekarniku bez przykrycia około 30 minut w temp. około 180°C.
  7. Podać polane sosem truskawkowym.
Wykonanie sosu:
  
  1. Resztę cukru wanilinowego zmiksować razem z pozostałymi truskawkami oraz z około ½ szklanki śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Brak komentarzy: