Tym razem dziś na obiad zrobię truskawki .
Użyłam mój uniwersalny przepis na ryż pieczony z owocami.
Przyznam się szczerze, że przepis ten jest podsłuchany ukradkiem w autobusie. Do tej pory gotowałam ryż na wodzie i takim przekładałam owoce. Bardzo się zdziwiłam, jak usłyszałam o mleku, jajkach i śmietanie, które są dodawane do ryżu.
Zaskoczył mnie smak tej zapiekanki.
Warto było spróbować coś nowego, podsłuchanego.
Składniki
na 4 duże porcje:
- 2 woreczki ryżu
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- ½ szklanki mleka
- 5 łyżek śmietany 18%
- 1 jajo
- 1 kg truskawek
- ½ szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany do zrobienia sosu
Wykonanie:
- Ryż obgotować w wodzie około 10 minut, odcedzić i lekko przestudzić.
- Ryż przesypać do miski, wbić całe jajko, dodać mleko, cukier i 3 łyżki śmietany.
- Wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
- Połowę truskawek poukładać na ryżu i polać 2 łyżkami śmietany.
- Na wierzchu posypać cukrem wanilinowym.
- Piec w piekarniku bez przykrycia około 30 minut w temp. około 180°C.
- Podać polane sosem truskawkowym.
Wykonanie
sosu:
- Resztę cukru wanilinowego zmiksować razem z pozostałymi truskawkami oraz z około ½ szklanki śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz