Miał to być deser jak każdy inny.
Od jakiegoś czasu przygotowywałam się do zrobienia go .
Codziennie w myślach modyfikowałam znany mi już przepis, ale... to ma być deser na wyjątkową okazję . Deser ma być podany w niedzielę, więc przygotowanie zaczęłam od środy.
Wiem, kto ma czas na coś tak pracochłonnego, lecz to wyjątkowa okazja i musiałam się postarać, i przygotować.
Podstawa to zrobienie w środę likieru z wódki i kukułek – to te zwykłe cukierki,które w dzieciństwie uwielbiałam. Do soboty będą miały czas się rozpuścić w alkoholu.
W sobotę rano piekę ciasto czekoladowe ...
A wieczorem wszystko dodaję do masy z serka mascarpone .
I gotowe.
Składniki na likier:
25 dag kukułek
0,25 litra czystej wódki
Składniki na ciastka czekoladowe:
2 kopiate łyżki miękkiego masła
1 łyżka cukru
1 jajo
2 kopiate łyżki mąki
1 łyżka mleka
szczypta proszku do pieczenia
szczypta sody oczyszczonej
2 łyżeczki gorzkiego kakao
1 łyżka dżemu wiśniowego
Składniki na deser:
250 ml śmietany kremówki 36%
250ml serka mascarpone ( z biedronki lub tesco )
3 łyżki cukru pudru
kilka okrągłych biszkoptów
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Wykonanie likieru:
- Wrzucam do litrowego słoja cukierki i zalewam wódką .
- Cukierki potrzebują około 3 dni na rozpuszczenie się w temperaturze pokojowej.
- Codziennie potrząsnąć słoikiem. Nie próbować ! Nic wówczas nie zostanie do deseru☺
Wykonanie ciastek czekoladowych:
- Jajka oddzielić, z białek ubić sztywną pianę.
- Masło utrzeć około minuty z cukrem i żółtkami na jednolitą, puszystą masę.
- Dodać mleko i dżem i wymieszać całość już ręcznie.
- Mąkę i kakao przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia i wsypać do masy,wymieszać.
- Dodać ubite białka i wymieszać delikatnie.
- Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 20 minut w 170 stopniach. Stopień upieczenia można sprawdzić patyczkiem, który po wyjęciu z ciasta, powinien być lekko wilgotny ( ale nie oblepiony surowym ciastem!) Upieczone ciasto wystudzić i wykroić kieliszkiem krążki, podobne do biszkoptów.
Wykonanie deseru:
- Zrobić poncz do biszkoptów i ciastek:
Zaparzyć kawę w ½ szklance wody i przestudzić. Dodać ½ szklanki likieru. - Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy. W osobnym naczyniu ubijamy serek mascarpone i cukier puder. Łączymy razem delikatnie.
- Na dno pucharka dać dać łyżeczkę dżemu wiśniowego. Następnie układać na przemian do pucharków masę z serka i biszkopty maczane w kawie oraz ciasteczka.
- Schłodzić w lodówce min 2 godziny.
Przed podaniem górę posypujemy kakao lub kawą. - Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz