poniedziałek, 11 czerwca 2012

Roladki schabowe ze szpinakiem

 

Dziś na obiad zrobię roladki schabowe za szpinakiem. Delikatne mięsko duszę w piekarniku. Jest ono chudziutkie oraz soczyste dzięki szpinakowi.

Uwielbiam takie obiady, które „same się robią”. Potrzebuję około 20 minut do zrobienia roladek, a resztę to piekarnik sam upiecze. I najważniejsze, mogę je zrobić na dwa dni. Podgrzane na następny dzień również świetnie smakują.



Składniki na 8 roladek:
  • 8 plastrów schabu
  • 1 paczka szpinaku mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki masła
  • 8 plasterków cieniutkich sera żółtego
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, papryka chili, gałka muszkatołowa

Wykonanie:
  1. Na patelni, na masełku, usmażyć szpinak z wyciśniętym czosnkiem.
  2. Przyprawić dość mocno. Po około 5 minutach- gotowy farsz odstawić do przestygnięcia.
  3. Schab rozbić dość cienko.
  4. Na plaster kotleta nałożyć szpinak i plaster sera żółtego.
  5. Zwinąć ciasno roladki .
  6. Obsmażyć na patelni do zrumienienia się ( kładąc roladki łączeniem do dołu, wówczas nie trzeba mięsa spinać).
  7. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  8. Podlać wodą ( około ½ szklanki ).
  9. Piec w piekarniku pod przykryciem około 30 minut w temp 220°C.
  10. Smacznego.

3 komentarze:

natanna pisze...

Po raz kolejny korzystam z tego przepisu, jest świetny.Tym razem będą na obiad świąteczny.
Pozdrawiam ciepło i życzę Radosnego Alleluja.)

pawel jakuszyk pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Anonimowy pisze...

ja dziś tez się skusze na te roladki dam znac po obiedzie jak smakowaly