Dziś na obiad zrobię roladki schabowe za szpinakiem. Delikatne mięsko duszę w piekarniku. Jest ono chudziutkie oraz soczyste dzięki szpinakowi.
Uwielbiam takie obiady, które „same się robią”. Potrzebuję około 20 minut do zrobienia roladek, a resztę to piekarnik sam upiecze. I najważniejsze, mogę je zrobić na dwa dni. Podgrzane na następny dzień również świetnie smakują.
Składniki na 8 roladek:
- 8 plastrów schabu
- 1 paczka szpinaku mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki masła
- 8 plasterków cieniutkich sera żółtego
- olej do smażenia
- sól, pieprz, papryka chili, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
- Na patelni, na masełku, usmażyć szpinak z wyciśniętym czosnkiem.
- Przyprawić dość mocno. Po około 5 minutach- gotowy farsz odstawić do przestygnięcia.
- Schab rozbić dość cienko.
- Na plaster kotleta nałożyć szpinak i plaster sera żółtego.
- Zwinąć ciasno roladki .
- Obsmażyć na patelni do zrumienienia się ( kładąc roladki łączeniem do dołu, wówczas nie trzeba mięsa spinać).
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Podlać wodą ( około ½ szklanki ).
- Piec w piekarniku pod przykryciem około 30 minut w temp 220°C.
- Smacznego.
3 komentarze:
Po raz kolejny korzystam z tego przepisu, jest świetny.Tym razem będą na obiad świąteczny.
Pozdrawiam ciepło i życzę Radosnego Alleluja.)
ja dziś tez się skusze na te roladki dam znac po obiedzie jak smakowaly
Prześlij komentarz