piątek, 22 czerwca 2012

Delikatny sernik bez cukru


Tym razem proponuję coś na słodko - prawie na słodko, gdyż cukier do ciasta zastąpiłam fruktozą.

A jak zrobić ciasto w 15 minut ? Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miksera z nożem i zmiksować na gładką masę. Pozostaje tylko upiec .

Sernik idealny to połączenie delikatnego i puszystego sera z winnym smakiem wiśni . Taki właśnie upiekłam.


Składniki na sernik:
  • 1 kg sera – czasami warto popytać się znajomych mieszkających na wsi, czy znają gospodarstwo ekologiczne gdzie można kupić ser . Sernik z takiego sera jest wyjątkowo delikatny.
  • 4 całe jaja
  • ½ szklanki fruktozy
  • ½ szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki proszku
  • ½ kostki rozpuszczonej margaryny ( 125 g )
  • 2 szklanki wiśni bez pestek ( świeże lub mrożone )
  • herbatniki na spód
Wykonanie:
  1. Jaja i cukier zmiksować .
  2. Dodać resztę składników i zmiksować na jednolitą masę.
  3. Blaszkę wielkości 15 x 28 wysmarować tłuszczem .
  4. Spód wyłożyć herbatnikami.
  5. Na blaszkę wyłożyć: ser -wiśnie- ser.
  6. Pies w temperaturze 180º C około 1 godzinę.
  7. Smacznego.

3 komentarze:

Urszula - Proste potrawy pisze...

Oj pyszny musi być :)

Urszula - Proste potrawy pisze...

Oj smaczny musi być :)

Anonimowy pisze...

Zamiana cukru na fruktozę to jak zamiana grypy na dżumę :P cukier to sacharoza, inaczej disacharyd zbudowany z cząsteczki glukozy i fruktozy. Glukoza może być metabolizowana do glikogenu, czyli paliwa dla mięśni, glukoza jest także paliwem dla mózgu. A tymczasem fruktoza nie jest zużywana wcale poza niewielką ilością w wątrobie, reszta zaś metabolizowana jest do tłuszczu który odkłada się w okolicach brzucha i otłuszcza wątrobę. Nikt dziś już nie zaleca nikomu fruktozy, nawet diabetykom. Proponuję doczytać o szkodliwym działaniu fruktozy.