Tym razem proponuję coś na słodko - prawie na słodko, gdyż cukier do ciasta zastąpiłam fruktozą.
A jak zrobić ciasto w 15 minut ? Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miksera z nożem i zmiksować na gładką masę. Pozostaje tylko upiec .
Sernik idealny to połączenie delikatnego i puszystego sera z winnym smakiem wiśni . Taki właśnie upiekłam.
Składniki
na sernik:
- 1 kg sera – czasami warto popytać się znajomych mieszkających na wsi, czy znają gospodarstwo ekologiczne gdzie można kupić ser . Sernik z takiego sera jest wyjątkowo delikatny.
- 4 całe jaja
- ½ szklanki fruktozy
- ½ szklanki mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki proszku
- ½ kostki rozpuszczonej margaryny ( 125 g )
- 2 szklanki wiśni bez pestek ( świeże lub mrożone )
- herbatniki na spód
Wykonanie:
- Jaja i cukier zmiksować .
- Dodać resztę składników i zmiksować na jednolitą masę.
- Blaszkę wielkości 15 x 28 wysmarować tłuszczem .
- Spód wyłożyć herbatnikami.
- Na blaszkę wyłożyć: ser -wiśnie- ser.
- Pies w temperaturze 180º C około 1 godzinę.
- Smacznego.
3 komentarze:
Oj pyszny musi być :)
Oj smaczny musi być :)
Zamiana cukru na fruktozę to jak zamiana grypy na dżumę :P cukier to sacharoza, inaczej disacharyd zbudowany z cząsteczki glukozy i fruktozy. Glukoza może być metabolizowana do glikogenu, czyli paliwa dla mięśni, glukoza jest także paliwem dla mózgu. A tymczasem fruktoza nie jest zużywana wcale poza niewielką ilością w wątrobie, reszta zaś metabolizowana jest do tłuszczu który odkłada się w okolicach brzucha i otłuszcza wątrobę. Nikt dziś już nie zaleca nikomu fruktozy, nawet diabetykom. Proponuję doczytać o szkodliwym działaniu fruktozy.
Prześlij komentarz