Nie mogłam się doczekać chwili, kiedy będę mogła zrobić placki z młodych ziemniaków. Ziemniaki z poprzedniego roku już tak nie smakują, a z młodych ziemniaków są chrupiące, słodziutkie po prostu pyszne.
A co zrobić , aby nie były wodniste i gumowe ?
Po starciu ziemniaków trzeba odlać wodę ( ale nie skrobię ) oraz zamiast mąki dodać niewielką ilość kaszy manny lub kukurydzianą.
I nie zapomnijcie po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, który wchłonie tłuszcz ☺.
Smacznego
Składniki na około 15 placków:
- 1,5 kg młodych ziemniaków
- 2 jaja
- 2 łyżki kaszy manny lub kukurydzianą
- 2 łyżki słonecznika łuskanego
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Ziemniaki zetrzeć na tarce.
- Po starciu przełożyć ziemniaki na sitko i odcedzić wodę do miski.
- Wodę wylać zaś osad ( skrobię ) dodać do ziemniaków.
- Dodać startą cebulę oraz całe jaja.
- Na końcu dodać kaszę oraz słonecznik.
- Doprawić do smaku.
- Wymieszać.
- Smażyć na niewielkiej ilości oleju.
- Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy, który wchłonie tłuszcz.
- Podawać z dodatkiem śmietany lub posypane cukrem.☺
- Smacznego.
2 komentarze:
wygląda pysznie, a jeszcze ta ich chrupkość <3
Na placki mam ochotę! Chyba w tym tygodniu zrobię :)
Prześlij komentarz