Po raz kolejny muszę wymyślić obiad na następny dzień.
Najprościej będzie zrobić cukinie faszerowaną mięskiem i ryżem.
Czyli wszystko to co mam „pod ręką” . Cukinia z mamusinego ogródka i chudziutkie mięsko z szyneczki z dodatkiem ryżu to idealne połączenie.
Obiad przyrządzam w pół godziny ( + pieczenie w piekarniku).
Ale za to jak jutro przyjdę z pracy to obiad jak znalazł.
I najważniejsze – przez noc cukinia „ dojdzie” w piekarniku i wystarczy ją tylko podgrzać w mikrofalówce.
Składniki na 2 faszerowane cukinie:
- 2 średnie cukinie
- ½ kg mielonego mięsa z szynki
- 1 cebula
- 1 jajo
- 1 woreczek ryżu
- sól, pieprz, papryka chili, zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
- folia aluminiowa
Wykonanie:
- Ugotować ryż w osolonej wodzie – 10 minut.
- Cukinie przekroić na pół i wydrążyć z środka miąższ i nasiona ( ja robię to długą łyżką do sałatek).
- Wewnątrz cukinię posolić.
- Przestygnięty ryż wymieszać z mięsem, jajkiem i pokrojoną w kostkę cebulą.
- Przyprawić wg uznania i wyrobić farsz.
- Nadziać cukinię farszem.
- Całą cukinie z wierzchu posmarować oliwą z oliwek.
- Zawinąć każdą cukinie z osobna w folię aluminiowa ( błyszczącą stroną do cukini) i ułożyć na blaszce do pieczenia.
- Piec w piekarniku w temp 200ºC około 1,5 godziny.
- Smacznego.
Ps.
Cukinie przed podaniem na stół obieram ze skóry i polewam sosem pomidorowym.
Cukinie przed podaniem na stół obieram ze skóry i polewam sosem pomidorowym.
Do farszu można dodać pokrojoną w kostkę paprykę ( ja jej wtenczas nie miałam) .
Pozdrawiam.
1 komentarz:
Już dawno nie jadłam cukini :)
Prześlij komentarz