sobota, 21 lipca 2012

Cukinia nadziewana








Po raz kolejny muszę wymyślić obiad na następny dzień.

Najprościej będzie zrobić cukinie faszerowaną mięskiem i ryżem.

Czyli wszystko to co mam „pod ręką” . Cukinia z mamusinego ogródka i chudziutkie mięsko z szyneczki z dodatkiem ryżu to idealne połączenie.

Obiad przyrządzam w pół godziny ( + pieczenie w piekarniku).

Ale za to jak jutro przyjdę z pracy to obiad jak znalazł.

I najważniejsze – przez noc cukinia „ dojdzie” w piekarniku i wystarczy ją tylko podgrzać w mikrofalówce.


Składniki na 2 faszerowane cukinie:

  • 2 średnie cukinie
  • ½ kg mielonego mięsa z szynki
  • 1 cebula
  • 1 jajo
  • 1 woreczek ryżu
  • sól, pieprz, papryka chili, zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • folia aluminiowa

Wykonanie:
  1. Ugotować ryż w osolonej wodzie – 10 minut.
  2. Cukinie przekroić na pół i wydrążyć z środka miąższ i nasiona ( ja robię to długą łyżką do sałatek).
  3. Wewnątrz cukinię posolić.
  4. Przestygnięty ryż wymieszać z mięsem, jajkiem i pokrojoną w kostkę cebulą.
  5. Przyprawić wg uznania i wyrobić farsz.
  6. Nadziać cukinię farszem.
  7. Całą cukinie z wierzchu posmarować oliwą z oliwek.
  8. Zawinąć każdą cukinie z osobna w folię aluminiowa ( błyszczącą stroną do cukini) i ułożyć na blaszce do pieczenia.
  9. Piec w piekarniku w temp 200ºC około 1,5 godziny.
  10. Smacznego.
Ps.
Cukinie przed podaniem na stół obieram ze skóry i polewam sosem pomidorowym.
Do farszu można dodać pokrojoną w kostkę paprykę ( ja jej wtenczas nie miałam) .

Pozdrawiam.


1 komentarz:

Bizneswoman w kuchni pisze...

Już dawno nie jadłam cukini :)