niedziela, 26 sierpnia 2012

leczo z cukinią lub kabaczkiem



Wakacje, wakacje, i po wakacjach. Zostają tylko wspomnienia...

Czas wrócić do pracy, domu, kuchni i do tych garów

Wróciłam z głową pełną nowych pomysłów, planów.

W kuchni też rewolucja -odświeżam stare przepisy-te, o których już dawno zapomniałam.

Wakacje w kuchni kojarzą mi się ze świeżymi ogórkami ,pomidorami, cukinią ...

A że sezon w pełni to przygotowuje dawno już zapomniane leczo.

Przepis banalnie prosty ,wykonanie zajmuje mi około pół godziny ale za to jaki rezultat... rodzina jest wniebowzięta.

Polecam


Składniki na około 6 porcji:


  • 1 cukinia ( kabaczek)

  • 1 kg pomidorów

  • 1 kg papryki

  • 20dag pieczarek + olej do podsmażenia

  • 2 cebule

  • 4 ząbki czosnku

  • 30 dag kiełbasy wg uznania frankfurterki, leszczyńskie lub cienkie śląskie

  • przyprawy: sól, pieprz, papryka chili do smaku

  • po szczypcie : gałka muszkatołowa, cary,bazylia i zioła prowansalskie.


Wykonanie: 

 

Wrzucić do dużego garnka i gotować:

  • pomidory bez skóry pokrojone na 4

  • paprykę pokrojoną w dużą kostkę

  • cebulę i cukinię pokrojoną w  kostkę 2x2

  • czosnek

  • kiełbasę w kawałki

  • pieczarki pokrojone w plastry i podsmażone

  • Przyprawić.

  • Gotować około pół godziny.

    Smacznego.

Leczo podać  z ryżem

2 komentarze:

Ali pisze...

Porządne treściwe żarcie. A może by tak dzisiaj na obiadek...? :)

Weronika pisze...

Bardzo lubię dania jednogarnkowe z sezonowych warzyw. Wygląda apetycznie i zachęcająco. Mniam :)