leczo z cukinią lub kabaczkiem
Wakacje, wakacje, i po wakacjach. Zostają tylko wspomnienia...
Czas wrócić do pracy, domu, kuchni i do tych garów
Wróciłam z głową pełną nowych pomysłów, planów.
W kuchni też rewolucja -odświeżam stare przepisy-te, o których już dawno zapomniałam.
Wakacje w kuchni kojarzą mi się ze świeżymi ogórkami ,pomidorami, cukinią ...
A że sezon w pełni to przygotowuje dawno już zapomniane leczo.
Przepis banalnie prosty ,wykonanie zajmuje mi około pół godziny ale za to jaki rezultat... rodzina jest wniebowzięta.
Polecam
Składniki na około 6 porcji:
1 cukinia ( kabaczek)
1 kg pomidorów
1 kg papryki
20dag pieczarek + olej do podsmażenia
2 cebule
4 ząbki czosnku
30 dag kiełbasy wg uznania frankfurterki, leszczyńskie lub cienkie śląskie
przyprawy: sól, pieprz, papryka chili do smaku
po szczypcie : gałka muszkatołowa, cary,bazylia i zioła prowansalskie.
Wykonanie:
Wrzucić do dużego garnka i gotować:
pomidory bez skóry pokrojone na 4
paprykę pokrojoną w dużą kostkę
cebulę i cukinię pokrojoną w kostkę 2x2
czosnek
kiełbasę w kawałki
pieczarki pokrojone w plastry i podsmażone
Przyprawić.
Gotować około pół godziny.
Smacznego.
Leczo podać z ryżem
2 komentarze:
Porządne treściwe żarcie. A może by tak dzisiaj na obiadek...? :)
Bardzo lubię dania jednogarnkowe z sezonowych warzyw. Wygląda apetycznie i zachęcająco. Mniam :)
Prześlij komentarz