niedziela, 13 maja 2012

Żeberka pieczone z kapustą kiszoną i warzywami.







Smażone,pieczone, z cebulą, w sosie własnym, w ketchupie...
nie mogłam się zdecydować co na obiad.
Tę wersję zamierzałam od jakiegoś czasu przygotować.
Delikatne mięso i wyrazista kapusta. Idealne połączenie z dodatkiem
warzyw, które tonują jej kwaśny smak.
To coś konkretnego o wyrazistym smaku.
Polecam.


Składniki na 2 porcje :
  • 0,5 kg żeberek wieprzowych
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 szklanka włoszczyzny: marchew, pietruszka, seler
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy: 1 liść laurowy
szczypta kolendry
sól
pieprz cytrynowy
szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie:

  • Kapustę kiszoną wypłukać i gotować około 1 godzinę z liściem laurowym i kolendrą. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić.
  • Włoszczyznę pokroić w słupki.
  • Cebulę pokroić w grubą kostkę.
  • Żeberka podzielić na paseczki. Dodać sól, pieprz wg uznania oraz gałkę.
  • Naczynie żaroodporne delikatnie posmarować olejem.
  • Wszystko ułożyć warstwami:
  • Dno wyłożyć pokrojoną kapustą.
  • Na to dać włoszczyznę i cebulę.
  • Na wierzchu poukładać żeberka.
  • Piec pod przykryciem około 2 godzin w 180 °C.
  • Smacznego.

Brak komentarzy: