Smażone,pieczone, z cebulą, w sosie własnym, w ketchupie...
nie mogłam się zdecydować co na obiad.
Tę wersję zamierzałam od jakiegoś czasu przygotować.
Delikatne mięso i wyrazista kapusta. Idealne połączenie z dodatkiem
warzyw, które tonują jej kwaśny smak.
To coś konkretnego o wyrazistym smaku.
Polecam.
Składniki na 2 porcje :
- 0,5 kg żeberek wieprzowych
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 1 szklanka włoszczyzny: marchew, pietruszka, seler
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju
- przyprawy: 1 liść laurowy
szczypta kolendry
sól
pieprz cytrynowy
szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
- Kapustę kiszoną wypłukać i gotować około 1 godzinę z liściem laurowym i kolendrą. Po ugotowaniu odcedzić i pokroić.
- Włoszczyznę pokroić w słupki.
- Cebulę pokroić w grubą kostkę.
- Żeberka podzielić na paseczki. Dodać sól, pieprz wg uznania oraz gałkę.
- Naczynie żaroodporne delikatnie posmarować olejem.
- Wszystko ułożyć warstwami:
- Dno wyłożyć pokrojoną kapustą.
- Na to dać włoszczyznę i cebulę.
- Na wierzchu poukładać żeberka.
- Piec pod przykryciem około 2 godzin w 180 °C.
- Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz