poniedziałek, 14 maja 2012

Szybkie gołąbki z młodą kapustą

 

 


Zaczął się sezon na młodą kapustę. Tym razem postanowiłam ,że zrobię z niej gołąbki.
Przygotowanie takiego obiadu zajmuje mi około 30 minut + pieczenie , ale za to ... dwa dni wolne od gotowania .
Tak więc postanowione- będą to siekane gołąbki z młodej kapusty.
Dla niewtajemniczonych dodam, że wyglądem przypominają kotlety mielone, lecz smak... gołąbki. Mięciutkie, soczyste , niebo w ustach.

Składniki na 20 małych gołąbków:
  • ½ główki młodej kapusty
  • 2 woreczki ryżu
  • ¾ szklanki kaszy manny
  • ½ kg mięsa mielonego
  • 3 całe jaja
  • 2 cebule
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • szczypta cary
  • niepełna szklanka mąki pszennej do obtoczenia
  • olej do smażenia

Składniki sosu:
  • 1 litr soku pomidorowego w kartonie
  • ½ szklanki wody
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku


Wykonanie:
  1. Na początku ugotować ryż we woreczkach około 10 minut.
  2. W osobnym garnku przygotować sos :wymieszać wszystkie składniki i zagotować około 2 minuty.
  3. W dużej misce wymieszać: mięso, pokrojoną drobno kapustę, wsypać kaszę mannę, wbić jaja,pokrojoną w kostkę cebulę,wsypać lekko ostudzony ryż i przyprawić.
  4. Uformować kuleczki (takie jak kotlety mielone) i obtoczyć w mące.
  5. Obsmażyć około 3 minuty z każdej strony.
  6. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem.
  7. Piec pod przykryciem 1 godzinę w temperaturze 180ºC.
  8. Smacznego.

Brak komentarzy: