Zaczął się sezon na młodą kapustę. Tym razem postanowiłam ,że zrobię z niej gołąbki.
Przygotowanie takiego obiadu zajmuje mi około 30 minut + pieczenie , ale za to ... dwa dni wolne od gotowania .
Tak więc postanowione- będą to siekane gołąbki z młodej kapusty.
Dla niewtajemniczonych dodam, że wyglądem przypominają kotlety mielone, lecz smak... gołąbki. Mięciutkie, soczyste , niebo w ustach.
Składniki na 20 małych gołąbków:
- ½ główki młodej kapusty
- 2 woreczki ryżu
- ¾ szklanki kaszy manny
- ½ kg mięsa mielonego
- 3 całe jaja
- 2 cebule
- sól, pieprz do smaku
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- szczypta cary
- niepełna szklanka mąki pszennej do obtoczenia
- olej do smażenia
Składniki sosu:
- 1 litr soku pomidorowego w kartonie
- ½ szklanki wody
- 3 łyżki śmietany
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Na początku ugotować ryż we woreczkach około 10 minut.
- W osobnym garnku przygotować sos :wymieszać wszystkie składniki i zagotować około 2 minuty.
- W dużej misce wymieszać: mięso, pokrojoną drobno kapustę, wsypać kaszę mannę, wbić jaja,pokrojoną w kostkę cebulę,wsypać lekko ostudzony ryż i przyprawić.
- Uformować kuleczki (takie jak kotlety mielone) i obtoczyć w mące.
- Obsmażyć około 3 minuty z każdej strony.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem.
- Piec pod przykryciem 1 godzinę w temperaturze 180ºC.
- Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz