Tak krótko trwa sezon na truskawki więc po raz kolejny robię z nich obiad. Będzie to lekki omlecik z truskawek, chodź można go zrobić z innych owoców jagodowych.
Rewelacją są jagody- lecz na nie muszę jeszcze poczekać.
Składniki na 3 omlety:
- 3 jaja
- 3 łyżki mąki pszennej ( tortowej )
- 1 łyżeczka bułki tartej
- 3 łyżeczki kaszy manny
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 9 dużych truskawek
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Białka ubić na sztywną, pianę. Dodać żółtka,mąkę i bułkę tartą. Delikatnie szpatułką wymieszać.
- W osobnej miseczce wymieszać razem kaszę mannę i cukry.
- Na rozgrzaną patelnię z oliwą wylać część masy jajecznej.
- Rozprowadzić ją łyżką na grubość około 2 centymetrów.
- Nie przewracamy na drugą stronę ! Posypać (surową część) 2 łyżeczkami wymieszanej kaszy z cukrem.
Na połowę omleta poukładać 3 przepołowione truskawki. - Złożyć omleta wpół i smażyć około 1 minuty z każdej strony.
- Posypać cukrem pudrem.
- Smacznego.
3 komentarze:
pysznie, gdy jest z truskawkami.
Na śniadanie też super :)
Wygląda jak z cukierni... :D
Prześlij komentarz