wtorek, 5 czerwca 2012

Lekki omlecik biszkoptowy z truskawkami



Tak krótko trwa sezon na truskawki więc po raz kolejny robię z nich obiad. Będzie to lekki omlecik z truskawek, chodź można go zrobić z innych owoców jagodowych.

Rewelacją są jagody- lecz na nie muszę jeszcze poczekać.

 


Składniki na 3 omlety:
  • 3 jaja
  • 3 łyżki mąki pszennej ( tortowej )
  • 1 łyżeczka bułki tartej
  • 3 łyżeczki kaszy manny
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 9 dużych truskawek
  • olej do smażenia
Wykonanie:
  1. Białka ubić na sztywną, pianę. Dodać żółtka,mąkę i bułkę tartą. Delikatnie szpatułką wymieszać.
  2. W osobnej miseczce wymieszać razem kaszę mannę i cukry.
  3. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wylać część masy jajecznej.
  4. Rozprowadzić ją łyżką na grubość około 2 centymetrów.
  5. Nie przewracamy na drugą stronę ! Posypać (surową część) 2 łyżeczkami  wymieszanej kaszy z cukrem. 
    Na połowę omleta poukładać 3 przepołowione truskawki.
  6. Złożyć omleta wpół i smażyć około 1 minuty z każdej strony.
  7. Posypać cukrem pudrem.
  8. Smacznego.

3 komentarze:

asieja pisze...

pysznie, gdy jest z truskawkami.

Gosia pisze...

Na śniadanie też super :)

paluina pisze...

Wygląda jak z cukierni... :D