Odwieczne pytanie: Co na obiad ?
Dzieciaki wymyśliły krokiety. Nie miałam wyboru. Tylko do takiego obiadu trzeba się przygotować, żeby się zbytnio nie napracować. Krokiety mają być chrupkie, soczyste i chude.
W sam raz dla wybrednych dzieciaczków.
Dzień wcześniej wieczorem ugotowałam mięso i usmażyłam naleśniki.
Te najbardziej pracochłonne czynności miałam już z głowy. Rankiem zmieliłam mięso i farsz zwinęłam w naleśnik . Wystarczy tylko podsmażyć przed podaniem i gotowe.
Myślę, że kluczem do sukcesem jest :
mięso - nie za chude ( gdyż z farszu wyjdą trociny)- łopatka będzie w sam raz
mąka- wrocławska typu 500 -moim odkryciem jest mąka Basia – naleśniki z niej są idealne.
Dzieciaczki się zajadały. Krokiety wyszły soczyste a zarazem chrupiące, z gotowanym mięskiem i minimalną ilością tłuszczu. A do ciasta przemyciłam pietruszkę, którą nawet nie zauważyli.
Polecam.
Składniki na farsz, na 12 krokietów:
- 1 kg łopatki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy:
- 1 łyżeczka soli
- 3 ziarnka pieprzu
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 ziele angielskie
Składniki na naleśniki:
- 4 jaja
- 3 szklanki mąki typu 500
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki posiekanej pietruszki
- 2 łyżki oleju
Wykonanie farszu na krokiety:
- Mięso pokroić w kostkę, dodać przyprawy, zalać wodą tak aby przykryła mięso. Gotować na małym ogniu około 2 godziny.
- Przestygnięte mięso odcedzić i zmielić. Ja używam do tego robota kuchennego. Do miski wrzucam mięso i miksuję nożem na gładką masę.
- Jeśli farsz jest suchy to dolewam około pół szklanki wywaru z gotowania. Gotowe.
- Wszystkie składniki razem zmiksować ( łapkami ) na gładką masę. Ciasto ma mieć dość rzadką konsystencję.
- Olej dodać do ciasta wówczas nie podlewam patelni olejem.
- Naleśniki smażyć z jednej strony na rumiano,zaś drugą stronę na blado, gdyż będzie jeszcze podsmażana przed podaniem.
Wykonanie krokietów:
- Na rumianą stronę naleśnika nałożyć 2 łyżki farszu i zwinąć ciasto zginając brzegi do środka i dopiero w rurkę.
- Podsmażyć na oleju.
- Nie panieruję krokietów w bułce, gdyż przypala się i nasiąka olejem.
- Smażę „ suche”. Ciasto jest wówczas chrupkie. Dzieci takie uwielbiają.
- Smacznego.
4 komentarze:
super te krokiety:) lubię takie smaki:D
takie krokieciki to i ja poproszę:)
Jak przeczytałem, że dla małych dzieci wiedziałem, że to coś dla mnie :-)
Super przepis ,przepyszne wyszły.Choć moje dziecko nie chciało :-/ ,poczuła tylko mięso i juz nie chciała zjeść.:-( szkoda bo smak jest niesamowity.No cóż zrobić z takim wybrednym maluchem?Ale mam nadzieję,se sie jej odmieni:-)
Prześlij komentarz