czwartek, 14 czerwca 2012

Pstrąg smażony na masełku z czosnkiem

 

                Nie mogę się już doczekać wakacji. 

Słonecznej pogody, szumu morskich fal, smażonej rybki .

Dla poprawienia humoru przygotowałam na obiad pstrąga. 

Smażony na masełku z czosnkiem , rozpływa się w ustach.

 


Składniki na 2 porcje:
  • 2 pstrągi świeże
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki zielonej pietruszki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła do smażenia
  • sól kamienna ziołowa lub czosnkowo-cebulowa
  • pieprz cytrynowy
  • 2 plasterki cytryny

Wykonanie:
  1. Rybę oczyścić, umyć i osuszyć!!! na ręczniku papierowym.
  2. Posolić rybę z każdej strony (dość mocno).
  3. Środek rybki natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę ( po jednym ząbku na rybkę) i przyprawić solą i pieprzem.
  4. Włożyć po jednej całej gałązce pietruszki.
  5. Obtoczyć w mące.
  6. Smażyć na patelni na masełku około 8 minut z każdej strony.
  7. Do smażonego masła dodać ząbek czosnku pokrojonego w plasterki.
  8. Po tym czasie przykryć patelnie pokrywką i zostawić jeszcze na około 5 minut aby „ doszła”.
  9. Gotową rybę skropić cytryną,
  10. Podawać z pomidorami i sałatą.
  11. Smacznego.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Wspaniały sposób na pstrąga! Świetna kompozycja aromatów. Polecam!
Darek.

Anonimowy pisze...

Super przepis, polecam. Artur