Nie mogę się już doczekać wakacji.
Słonecznej pogody, szumu morskich fal, smażonej rybki .
Dla poprawienia humoru przygotowałam na obiad pstrąga.
Smażony na masełku z czosnkiem , rozpływa się w ustach.
Składniki na 2 porcje:
- 2 pstrągi świeże
- 3 ząbki czosnku
- 2 gałązki zielonej pietruszki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki masła do smażenia
- sól kamienna ziołowa lub czosnkowo-cebulowa
- pieprz cytrynowy
- 2 plasterki cytryny
Wykonanie:
- Rybę oczyścić, umyć i osuszyć!!! na ręczniku papierowym.
- Posolić rybę z każdej strony (dość mocno).
- Środek rybki natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę ( po jednym ząbku na rybkę) i przyprawić solą i pieprzem.
- Włożyć po jednej całej gałązce pietruszki.
- Obtoczyć w mące.
- Smażyć na patelni na masełku około 8 minut z każdej strony.
- Do smażonego masła dodać ząbek czosnku pokrojonego w plasterki.
- Po tym czasie przykryć patelnie pokrywką i zostawić jeszcze na około 5 minut aby „ doszła”.
- Gotową rybę skropić cytryną,
- Podawać z pomidorami i sałatą.
- Smacznego.
2 komentarze:
Wspaniały sposób na pstrąga! Świetna kompozycja aromatów. Polecam!
Darek.
Super przepis, polecam. Artur
Prześlij komentarz